‘ALS FRED TEEVEN OP 3 JUNI GEEN OPEN KAART SPEELT LANCEERT MARCEL VERVLOESEM DE DEMMINK-TAPES’

EN: DE GROTE CAMIEL EURLINGS-WITWAS OPERATIE ONDER LEIDING VAN MARK ‘KEIZER NERO’ RUTTE * IS ER NOG IEMAND DIE DE ZAKEN-EURLINGS EN DEMMINK LOS KAN ZIEN? * TERWIJL DE CRIMINELEN DEMMINK EN EURLINGS WORDEN WITGEWASSEN, SLUIT HET NET ZICH ROND WAARHEIDS-JOURNALIST MICHA KAT

Hier volgt integraal de tekst van een opvallende a charge-column van Telegraaf-journalist John van den Heuvel:

De doofpotten van Eurlings en Teeven

Politici zijn nogal uitgesproken, behalve als het gaat om misstanden binnen de eigen beroepsgroep. Dan is transparantie meestal ver te zoeken. Veel volksvertegenwoordigers of bewindslieden hebben nogal moeite zich een houding aan te meten bij het omgaan met ’gevallen’ politici. Moet je iemand als Jos van Rey, verdachte in een onfrisse smeergeldzaak, doodzwijgen of mag’ ie tot het tegendeel van zijn onschuld bewezen is deel uit blijven maken van het establishment? Van Rey heeft inmiddels zo de schijn tegen dat hij voor de landelijke politiek een paria is. Andere bekende (ex-)politici weten zich daarentegen handig uit de vuurlinie te manoeuvreren.

Zo hebben we daar CDA’er Camiel Eurlings die vorige maand op Koningsdag tot veler verbijstering plots opdook op een boot vol prominente politici en toppers uit het bedrijfsleven. Om nog even het geheugen op te frissen; Eurlings is verdachte in een ernstige zaak van huiselijk geweld. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor het mishandelen en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel aan een ex-vriendin en ex-fotomodel.

De verdenkingen zijn dusdanig ernstig dat justitie nu al maanden bezig is met onderzoek om te bepalen of Eurlings zich daadwerkelijk voor de rechter moet verantwoorden. Als er geen bewijs is, wat Eurlings en zijn advocaat suggereren, was het OM al lang tot seponeren overgegaan. Het bestraffen van huiselijk geweld is een speerpunt in het beleid van het Openbaar Ministerie en de feiten zijn in deze zaak zo ernstig dat het haast niet anders kan dan dat Camiel Eurlings vandaag of morgen een dagvaarding in de bus krijgt. Of toch niet? Is achter de schermen een ’reddingsactie’ voor Eurlings aan de gang en past daarbij een boottochtje met invloedrijke bobo’s, inclusief onze minister-president Mark Rutte, die zich zelfs uitbundig met Eurlings op de foto liet zetten?

Nu kan ik me haast niet voorstellen dat Rutte zich voor dat karretje laat spannen, maar opvallend was dat fotomomentje wel. Het is als politiek leider van dit land sowieso naïef en buitengewoon onhandig je uitbundig feestvierend en innig omarmd te laten vastleggen met een verdachte van een zeer ernstig misdrijf. Hoe moet het vermeende slachtoffer van Eurlings zich hebben gevoeld toen ze deze foto in de krant zag? Voor de oud-ceo van de KLM gaat van zo’n plaatje natuurlijk een prachtig signaal uit; kijk eens, zelfs de minister-president heb ik aan mijn zijde. Zie je wel dat er niets aan de hand is?

Het roept meteen de vraag op waarom de beslissingsvervolging van het OM eigenlijk zo lang duurt. Moet de hele zaak over de zomer worden getild, zodat Eurlings als NOC-lid in ieder geval de Olympische Spelen in Brazilië kan bijwonen? Of is van een strafzaak helemaal geen sprake meer en zijn er krachten gaande de zaak achter de schermen te ’regelen’? Niemand die er on the record iets over wil zeggen. Eurlings en zijn advocaat Geert-Jan Knoops zwijgen als het graf, politie en OM idem.

Het zou een volstrekt verkeerd signaal zijn als deze zaak met achterkamertjespolitiek wordt afgedaan. Ieder slachtoffer van huiselijk geweld heeft recht op transparantie en een publieke afhandeling van de zaak, zeker als het om een prominente oud-politicus gaat met kennelijk veel machtige vriendjes.

Enige transparantie is de laatste tijd ook ver te zoeken bij VVD-Kamerlid Fred Teeven. Eerst gaf hij een zachtst gezegd zeer onhandig interview aan het AD, waarin hij nog eens terugkeek op de bonnetjesaffaire die hem en minister Opstelten de kop kostten. Net nu de rust over die affaire weer wat terugkeerde, kwam Teeven met de onthulling dat hij door een crimineel pootje was gelicht. Hoe, wie of wat vertelde Teeven er niet bij, hetgeen potentiële kiezers een naar gevoel moet geven. Kennelijk zijn criminelen in dit land in staat politici te laten struikelen. Was dat eenmalig of liggen er nog meer lijken in Teevens kast? Kunnen we, als de VVD-prominent na de verkiezingen weer als bewindsman in beeld komt, opnieuw dit soort wraakacties uit de onderwereld verwachten?

Teeven moet eens beseffen dat hij volksvertegenwoordiger is en geen officier van justitie, die er ’in het belang van het onderzoek’ het zwijgen toe doet. Dat geldt ook voor Teevens optreden als getuige in de ’zaak Demmink’, de topambtenaar van justitie die met ontucht met minderjarigen in verband wordt gebracht. Hoewel onder ede weigerde Teeven eerder deze maand iets te verklaren. Dat terwijl hij precies weet hoe het zit, namelijk dat het zogenoemde Rolodex-onderzoek naar verboden seksueel gedrag van hoge justitieambtenaren door kopstukken van politie en Openbaar Ministerie is gesaboteerd. Het hele onderzoeksteam van toen is nog altijd tot op het bot gefrustreerd vanwege deze gang van zaken en Teeven weet daar als oud-officier van justitie alles van.

Toch weigert hij als getuige iets te zeggen en daarom moet hij volgende maand opnieuw opdraven. Hopelijk vertelt Teeven nu wel hoe het zit en beseft hij dat hij als volksvertegenwoordiger een andere rol vervult dan die van officier van justitie. Een Kamerlid dat willens en wetens een justitie-doofpot uit het verleden gesloten houdt en met dubbele agenda’s werkt, hoort niet in het parlement en verdient eigenlijk ook geen andere publieke functie.

Reacties of tips? Mail naar:

jvdheuvel@telegraaf.nl

2 Replies to “‘ALS FRED TEEVEN OP 3 JUNI GEEN OPEN KAART SPEELT LANCEERT MARCEL VERVLOESEM DE DEMMINK-TAPES’”

  1. Laat ik eens een voorspelling doen: Teeven gaat niet meer melden dan wat er te melden is en dat is inmiddels uit en treurde bekend en de meerdere keren voor kindermisbruik veroordeelde Vervloesem gaat niets openbaren want hij heeft niks.

    Arme Micha, zijn laatste strohalmen zullen blijken niet te bestaan..

Geef een reactie