BREAKING: ‘FOUTE’ BERICHTGEVING OVER GEORGE SOROS WORDT MARCEL ‘VALSE AANGIFTE TEGEN MICHA’ GELAUFF BIJNA NOODLOTTIG

HOEZEER DE MSM AAN DE KETTING LIGGEN VAN DE NWO-VOORMAN EN ‘MENTOR’ VAN PRINSES MABEL DIE DE WERELD WIL VERANDEREN IN EEN PEDO-HEL VOOR DE ‘GEWONE MENSEN’ BLIJKT UIT HET FEIT DAT NRC HEM EEN ‘FILANTROOP’ NOEMT EN DAT HIJ IN DE VS WORDT GEPLUGD ALS ‘HOLOCAUST SURVIVOR’ -ZE ZEGGEN ER NIET BIJ DAT HIJ WERKTE VOOR DE NAZI’S * ENKELE ‘FOUTE’ ZINNEN OVER SOROS OP DE SITE VAN DE NOS WORDEN DE CORRUPTE MARCEL ‘GEEN BANDEN MET PEDONETWERKEN’ GELAUFF BIJNA NOODLOTTIG

OOK MET DE ‘SPONTANE DOOD’ VAN KARHOF EN RIBBINK IS HET NOG STEEDS NIET HELEMAAL OK BIJ DE NOS

NOS-baas over bericht Soros: ‘Zo had het niet gemoeten’

Antisemitisme

Hoofdredacteur van NOS Nieuws Marcel Gelauff stelt dat er fouten zijn gemaakt in een stuk over Soros. „Het woordgebruik is absurd.”

Simone Peek 25 oktober 2018

„Dat was natuurlijk fout. Dat had zo niet gemoeten. We hadden het anders moeten doen”, zegt de hoofdredacteur van NOS Nieuws, Marcel Gelauff. Het gaat over het artikel op de website van de NOS over de Hongaars-Amerikaanse miljardair en filantroop George Soros dat dinsdag zorgde voor veel ophef. In het achtergrondartikel van de NOS werden jubelende reacties van Soros’ tegenstanders beschreven op het explosief dat dinsdag in de brievenbus van zijn huis in New York werd gevonden. Zo luidde de kop van het bericht: ‘George Soros: invloedrijke bemoeial met tentakels ver in de wereldpolitiek’. Een van de meest bekritiseerde alinea’s was: „De jood Soros steunt organisaties die regeringen openlijk bekritiseren […]. Dat moet stoppen, zeggen tegenstanders”. De karakterisering lag angstvallig in lijn met antisemitische nazi-propaganda. (Zie inzet)
„Dat woordgebruik is natuurlijk absurd”, reageert hoofdredacteur Gelauff. Hij noemt het verschijnen van het artikel in deze vorm „heel vervelend”. Op de vraag hoe het bericht op de NOS-website kon verschijnen antwoordt hij: „Iemand schrijft het artikel, daarna gaat er eindredactie overheen. En die heeft deze associatie niet gehad.” Gelauff zegt dat de NOS wilde weergeven hoe tegenstanders Soros framen, maar hij begrijpt dat het ook anders gelezen kon worden. In een persbericht noemt de NOS de oorspronkelijke titel van het bericht „onzorgvuldig en onjuist”. Na de kritiek is het bericht aangepast.

Complottheorieën

Gelauff zegt dat er dinsdag een nabespreking is geweest en ook woensdag nog intern over de fout zal worden gesproken. Wel geeft hij te kennen dat de werkwijze niet wordt aangepast. „Dit los je niet op met procedures. Er zijn checks en balances. Er is eindredactie, collegiaal overleg en discussie. Soms gaat dat fout. Dit ging heel erg fout.” Ook op de huidige versie van het artikel blijft kritiek bestaan. Zo staat in de derde alinea prominent een meme met complottheorieën over Soros en wordt Soros nu „zelfbenoemd ‘staatsman zonder staat’” genoemd, terwijl fel tegenstander Viktor Orbán, de Hongaarse premier, hem zo noemde.

In de korte levensloop van Soros staat dat hij tijdens de oorlog naar Londen vluchtte, terwijl hij de oorlog in het bezette Hongarije heeft overleefd. Pas in 1947 vluchtte hij alsnog voor het communisme. De 88-jarige Soros is door zijn politieke activisme en Joodse achtergrond vaak het doelwit van bedreigingen en complottheorieën. Onder andere de nationalistische Hongaarse regering van Orbán en de Amerikaanse president Donald Trump hebben zich negatief over hem uitgelaten.

False balance
Peter Burger, docent wetenschapsjournalistiek en brongebruik aan de Universiteit van Leiden zegt over het NOS-bericht: „Als je het heel welwillend zou willen interpreteren lijkt het een geval van doorgeslagen false balance, vals evenwicht.” De NOS wordt regelmatig verweten vooringenomen, links te zijn. In dit geval zou de NOS te hard hebben geprobeerd ‘de kant van de tegenstanders’ van Soros te laten zien. False balance in verslaggeving ontstaat wanneer een voor- en tegenstander naast elkaar worden gepresenteerd, terwijl zij „van verschillende status” zijn, zegt Burger. Zoals een medisch wetenschapper naast iemand die „een slecht gevoel” heeft over vaccinaties.

„Daar gaat het helemaal niet over”, zegt hoofdredacteur Gelauff in een reactie. „Het was gewoon een inadequaat stuk, daar moeten we geen dingen bij gaan halen.” Het is volgens de NOS „niet relevant” wie het stuk heeft geschreven, want „de hoofdredacteur heeft de verantwoordelijkheid”.

Wat was er antisemitisch aan het NOS-artikel?

Waarom is het gebruik van het woord ‘tentakels’ in deze context antisemitisch?
Het is bekende antisemitische beschuldiging dat Joden stiekem de wereld zouden (willen) besturen.
Zo is er een propagandacartoon van de nazi’s uit 1938 waarop een octopus, met een davidster boven zijn hoofd, de wereld met zijn tentakels in de greep houdt. Ook staat er dat Soros zich met zijn geld „toegang tot invloedrijke kringen” verschaft , en dat de manier waarop Soros zijn miljarden besteedt „veel mensen een doorn in het oog” is. „Hijzelf bepaalt waar het geld heengaat.” In de antisemitische beeldspraak zijn Joden rijke, gierige bankiers die met hun kapitaal op oneigenlijke wijze het beleid proberen te beïnvloeden.

Aanvulling 25-10: Voordat Victor Orbán dit in zijn politieke campagne deed, werd George Soros al als “staatsman zonder staat” aangeduid. In een biografie uit 1995 werd de term gebruikt als hoofdstuktitel, en ook in het Amerikaanse tijdschrift New Yorker (1995) en de krant Wall Street Journal (2004) werd hij zo genoemd. Ook Soros’ zoon Alexander herhaalde het in 2016. Het is niet duidelijk of Soros zichzelf ook zo noemde, zoals ook wordt beweerd.

2 Replies to “BREAKING: ‘FOUTE’ BERICHTGEVING OVER GEORGE SOROS WORDT MARCEL ‘VALSE AANGIFTE TEGEN MICHA’ GELAUFF BIJNA NOODLOTTIG”

  1. Ik begrijp dat u blij bent met deze ‘val’, maar anderzijds moet het bericht waarover hij viel u toch wel aan hebben gesproken. Of nu ineens niet meer?

  2. “It should be rather obvious that a group of people who describe themselves as “Jews” are exerting a tremendous influence over the world. They dominate the media in many nations, and are dominating many government agencies, businesses, think tanks, nonprofit institutions, and school systems. They also dominate the investigations of the 9/11 attack, the pizzagate issue, the pedophile networks, and other crimes. I suppose Jordan Peterson would respond that the reason the Jews are playing such a significant role in modern nations is because they are 15 points more intelligent than the rest of us. However, the Jews are a disgusting influence, not a beneficial influced. Look at the evidence that the Jews instigated the world wars, and that they are the primary group responsible for the 9/11 attack, and that they are lying about the Holocaust, and that they are committing hundreds (or thousands?) of other crimes. Futhermore, many of the victims of the pedophile network are also Jews, such as Vicki Polin and Katy Groves. Why would so many Jews be involved with abusing their children if they are truly the superior race? If Jews are truly the superior race, why don’t they impress us with their talents? Why do they resort to deception, murder, blackmail, and bribery? If they truly have superior intelligence, why don’t they achieve their goals with intelligence rather than through crime? The crimes that the Jews are involved with ought to make everybody wonder if the reason the Jews are exerting so much influence over the world is because they are a more deceptive, abusive, violent, and selfish race.”How much longer will we let Jews abuse us?

Geef een reactie