BREAKING STOP DE PERSEN: ZWITSERLAND STOPT MET 5G WEGENS ‘ERNSTIGE ZORGEN OVER DE GEZONDHEID’

GEEN ENKEL CORRUPT EN CRIMINEEL NL-MSM MEDIUM MELDT DIT * KIJK HIERONDER NAAR MASSAMOORDENAAR EN CLIMATE CHANGE-CRIMINEEL FRANS TIMMERMANS EN ANDERE CRIMI-POLITCI * HOE LANG KUNNEN DEZE MASSAMOORDENAARS NOG VEILIG OVER STRAAT LOPEN? * GO, BOEREN, GO!

Zwitserland heeft een moratorium, met onbepaalde looptijd, ingesteld op de uitrol van telecomtechnologie 5G. De reden voor deze stop op 5G is zorgen over mogelijke risico’s van straling. Het milieu-agentschap van de Zwitserse overheid wil eerst uitgebreid onderzoek doen. Het Zwitserse milieu-agentschap Bafu stelt dat het ontbreekt aan een wereldwijde standaard die valt te gebruiken om adviezen voor 5G-uitrol te benchmarken. Het gaat hierbij om universele criteria voor het bepalen van de veiligheid wat betreft stralingsniveaus en de invloed daarvan op het milieu. Bafu verklaart dat het zich niet bewust is van enige standaard op dit gebied, zo schrijft de overheidsinstantie in een brief aan de kantons van Zwitserland. De brief, waarover The Financial Times is getipt door overheidbronnen, is eind vorige maand verstuurd aan de bestuurlijke regio’s van het Alpenland. Bafu stelt daarin een stop op het gebruik van nieuwe 5G-zendmasten. De regionale besturen in Zwitserland zijn verantwoordelijk voor het verstrekken van licenties, en monitoren op compliance, voor telecominfrastructuren. De landelijke overheid moet daarvoor een framework neerzetten. Volgens Bafu is dat echter niet goed mogelijk voor wat betreft 5G-straling en veiligheid. Dus zouden de kantons slechts kunnen uitgaan van bestaande richtlijnen voor straling. Deze zijn dan echter gebaseerd op andere telecomtechnolologie, zoals 4G en zouden gebruik van 5G uitsluiten. Bafu stelt dat er voor het opstellen van actuele richtlijnen eerst verdere testen nodig zijn van de impact van 5G-straling. Enkele kantons waren op eigen houtje al overgegaan op een moratorium op 5G.

Mogelijk met lagere capaciteit
Volgens The Financial Times is Zwitserland een relatieve voorloper in Europa wat betreft het omarmen van 5G. Het welvarende bergland heeft afgelopen al meer dan tweeduizend antennes geplaatst om zijn nationale telecomnetwerk te upgraden. Telecomaanbieders hebben in 2019 veel gewag gemaakt van aankomende dekking middels 5G. Dit heeft echter ook al geleid tot protesten van bezorgde burgers, die vrezen voor gezondheidsrisico’s; voor mens en natuur. Provider Swisscom verklaart dat zijn lopende uitbouw van het 5G-netwerk niet wordt afgekapt door de maatregel van Bafu. Het zou hooguit een mogelijke beperking van de volledige 5G-capaciteit kunnen betekenen, maar dan nog zouden klanten hoge internetsnelheden kunnen verwachten. Het telecombedrijf neemt de zorgen over straling wel dermate serieus dat het een aparte subsite heeft gewijd aan dit onderwerp, weet The Register te melden.

Eén reactie op “BREAKING STOP DE PERSEN: ZWITSERLAND STOPT MET 5G WEGENS ‘ERNSTIGE ZORGEN OVER DE GEZONDHEID’”

Geef een reactie