CRIMINELE ACCOUNTANTS: NA ZES JAAR WEER GELIJK MICHA

KPMG NU EINDELIJK EXPOSED ALS CRIMINELE PEDO- EN PLUNDER-ORGANISATIE [FILES KLOL] * KRANKZINNIG: TELEGRAAF EXPOSTE KPMG MAAR HEEFT EEN EX-KPMG’ER ALS TOPMAN * DENK MAAR NIET DAT HET BIJ EY, DELOITTE EN PWC EEN HAAR BETER IS

HIERONDER DE COVER-TEKST VAN HET BOEK BOEKHOUDFRAUDE DOOR MICHA KAT EN PIETER LAKEMAN UIT 2009 * BESTEL HET NU OM MICHA TE STEUNEN IN ZIJN STRIJD TEGEN DE PEDO- EN PLUNDER-ELITE * KPMG IN DEMMINK-PEDONETWERK:
[wp_ad_camp_1]
Hoe KPMG, Deloitte, Ernst & Young en PricewaterhouseCoopers fraudes ‘niet zagen’ en $ 100 miljard ‘misten’, met fatale gevolgen. De financiële crisis sinds eind 2007 heeft geen einde kunnen maken aan dit macabere spel: het plunderen onder regie van accountants gaat door tot op de dag van vandaag. In dit boek staan 13 casestudies van boekhoudfraude in binnen- en buitenland, met het accent op de rol van de externe accountant. Waar de ‘big four’ in hun campagnes en op hun websites spreken van ‘het leveren van toegevoegde waarde’ (KPMG), ‘het bieden van high-quality service’ (Ernst & Young), ‘het bouwen aan publiek vertrouwen’ (PricewaterhouseCoopers) en ‘het scheppen van krachtige bedrijfs-oplossingen’ (Deloitte) is in werkelijkheid vaak sprake van bedrog op ongekende schaal.

Ruim 5 jaar research ging aan dit boek vooraf.

Micha Kat (1963) en Pieter Lakeman (1942) hebben beiden hun sporen verdiend op het gebied van waarheidsvinding en het aan de kaak stellen van witteboordencriminaliteit.

Recensie(s)

De auteur (classicus en journalist) schetst in dit omvangrijke boek dertien grote financiele schandalen uit de Verenigde Staten, Canada, Engeland, Nederland, Belgie en Italie (Enron, Parmalat, Ahold etc.). Van ieder schandaal wordt een wordingsgeschiedenis gegeven, ingegaan op de gebruikte fraudetechnieken en een ’timetable’ verstrekt. Voorafgegaan door een voorwoord van de bekende fraudebestrijder Pieter Lakeman (met zware kritiek op externe accountantscontroles) wordt het boek afgesloten met een hoofdstuk over het falen van de tegenkrachten tegen mismanagement en bedrog. De nadruk valt op het falen van de accountants. Het boek is gebaseerd op krantenartikelen en eerdere publicaties, plus enige gesprekken. Het kernmerkt zich door een nogal ‘sappige’, opgewonden en beschuldigende toonzetting (‘grootste schandaal ooit’, ‘de universiteiten zijn geheel omgekocht door een samenzwerende lobby’), tegelijkertijd ook advertenties voor ‘hoe word ik rijk’-boeken. Veel wijdlopige citaten. Toch geeft het wel interessante feiten over de betreffende zaken. Geschikt voor een breed publiek. Met zwart-witfoto’s, bronverwijzingen en registers.

Geef een reactie