DEEP BEHIND BELFAST LINES (4): INTERVIEW MET DEE FENNELL, TOPMAN VAN SAORADH, DE NIEUWE PARTIJ VAN REPUBLICANS IN NOORD IERLAND

DEE FENNELL IS LID VAN DE NATIONAL EXECUTIVE BOARD EN HEAD OF THE INTERNATIONAL DEPARTMENT VAN SAORADH, DE NIEUWE EN SNEL GROEIENDE PARTIJ VAN IERSE NATIONALISTEN/REPUBLICANS/KATHOLIEKEN IN NOORD IERLAND

De wereld leerde Saoradh voor het eerst kennen na de moord op journaliste Lyra McKee in Derry in april. Hoe zijn jullie met deze moord zo verbonden geraakt?
Fennell: “We hadden er geen enkele betrokkenheid bij. De IRA heeft de verantwoordelijkheid opgeeist. MI5 heeft mensen gearresteerd. Saoradh is erg actief in Derry en het gebeurde vlak bij ons kantoor daar. Vijandige media linkten ons aan de moord. Toen de IRA verantwoordelijkheid had opgeeist, zeiden ze dat wij ‘hadden samengespannen’ met de IRA. I weet niet wat de situatie nu is wat betreft arrestaties en verdachten.”

Hoe zie jij zich de kansen ontwikkelen op de eenwording van Ierland in het licht van Brexit en de chaos in het VK?
Fennell: “Het VK is uit elkaar aan het vallen. Kijk naar wat er speelt in Schotland en Wales. Dit brengt de exit van NI uit het VK -en de hereniging met Ierland- zeker dichterbij. Maar er zijn enorme politieke barrieres, omdat Westminster het politieke besluit moet nemen NI af te stoten nadat er een border poll is uitgeschreven waarin de bevolking van NI zich mag uitspreken over hun toekomst. Zo staat het in het Good Friday Agreement. Londen beslist ook of zo’n border poll er komt of niet. Als dat allemaal is gebeurd, moet het House of Lords ook nog accoord gaan. De situatie voor Schotland is heel anders. Het parlement daar heeft veel meer macht. Die kunnen zelf een referendum uitschrijven. Hoe het precies zit met Wales die ook een eigen parlement hebben weet ik niet precies.”

Hoe zie jij de rol die Saoradh kan en wil spelen in het proces van hereniging van Ierland, in contrast met die van de IRA en Sinn Fein?
Fennell: “Laat is voorop stellen dat hereniging een recht is; de deling van Ierland is ons opgelegd door een vreemde en bezettende macht. Sinn Fein is tegenwoordig puur parlementair en hebben al hun kaarten gezet op de regeringen in Dublin en Belfast -al is die laatste nu al een paar jaar niet actief. Wij zeggen dat deze politieke weg doodloopt. De regering van NI in Stormont heeft meer dan een derde van de tijd niet kunnen functioneren wegens chaos en incompetentie. De IRA is een leger dat kiest voor de gewapende strijd. Wij zitten daar tussenin. Wij zijn een radicale politieke beweging die bottom up en grassroots een revolutie willen ontketenen. Inspiraties zijn Catalonie, Palestina en wat er nu gebeurt in Hong Kong.”

Het ‘marching season’ van de loyalisten staat voor de deur. Denk je dat dit dit jaar anders zal verlopen gezien de recente ontwikkelingen waar we het over hebben en hoe zal Saoradh dan reageren?
Fennell: “Er zullen dit jaar weining parades zijn die tot grote problemen leiden omdat ze door Katholieke wijken marcheren. Ik verwacht dat het rustiger zal zijn dan in het verleden. De trend is dat het steeds rustiger wordt. De politie heeft de avondmarsen verboden, dat scheelt ook een hoop. Nee, de moord op Lyra McKee en andere incidenten van de laatste tijd zullen geen invloed hebben op de marsen, dat verwachten we althans. Het is een ding van de loyalisten en Protestanten. Wij gaan geen contra-protesten of contra-marsen houden.”

Wat vindt je van de rol van de media?
Fennell: “De media zijn vrijwel volledig extreem vijandig tegen ons en steunen de Engelse zaak. De BBC is de spreekbuis van de Engelse staat. Alles gebeurt om ons af te schilderen in zo negatief mogelijke termen. Alles wat ons in een positief daglicht plaats wordt verzwegen en geweerd. Ik heb een tijd lang een verbod gehad op spreken in het openbaar en geen enkel medium tekende daar protest tegen aan in de zin dat het een schending is van mijn freedom of speech. De aanbevelingen van de Leveson Inquiry (een onderzoek van de Engelse regering naar de praktijken van de media, MK) zijn in NI niet geimplementeerd. Recent ben ik geinterviewd door de BBC, dat duurde 48 minuten. Ze hebben 30 seconden uitgezonden waarin ik naar voren kwam als extreem en gewelddadig. Social media bieden deels uitkomst, maar accounts op Facebook en Twitter worden voortdurend gesloten. Er wordt dan vaak geen reden gegeven of gezegd dat we ‘geweld ondersteunen’. Ons Youtube-kanaal is nog niet getroffen.”

Geef een reactie