JARON HARAMBAM: ‘THE TRUTH IS OUT THERE’, EEN RECENSIE

BREAKING LAATSTE NIEUWS: ANTIFA MARCHEERT NU IN THE OPEN MET PRO-PEDO-LEUZEN * IS DIT DE OPMAAT NAAR DE GEWELDDADIGE REVOLUTIE VAN LINKS DIE IS AANGEKONDIGD VOOR 4-11? * DE ONTWIKKELINGEN ZIJN NU NIET MEER BIJ TE HOUDEN

[wp_ad_camp_1]

Doctorshoed of zotskap? De nepwetenschap van Jaron Harambam.

Door A. Vis

Op 26 oktober promoveerde de socioloog Jaron Harambam aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op een proefschrift getiteld: “The Truth Is Out There” Conspiracy Culture in an Age of Epistemic Instability. Klinkt overtuigend en wetenschappelijk, nietwaar?

In het Nederlands zou de vertaling daarvan ongeveer luiden: “De waarheid ligt daar ergens. Complotcultuur in een periode van epistemische instabiliteit.” Dat is opgeblazen en pretentieus sociologenjargon en in gewoon Nederlands zou de vertaling daarom eigenlijk moeten zijn: “Daar is de waarheid. Ketterij in tijden van onzekerheid.”

Want het werk van Harambam is onderdeel van het grote offensief van de overheid en de “wetenschap” tegen andersdenkenden. Wij bevinden ons nu namelijk een periode waarin alle instellingen die ons leven gestalte geven aan het wankelen zijn. Alles is immers zwendel en bedrog,. De leugen regeert, zoals de oude mevrouw Amsberg het ooit zo treffend formuleerde. Of het nu om de rijksoverheid gaat, om de gemeente Amsterdam, Burgemeester van der Laan, de banken, de accountants, de rechterlijke macht, het OM, de tabaksindustrie, de media, de farmaceutische industrie, de woningcoöperaties, de wetenschap, de verzekeringen, de pensioenen, de politie, overal zijn bedrog en oplichting de norm.

Daar heeft de burger inmiddels zijn buik meer dan vol van. In de ogen van de bedriegers en zwendelaars heet de burger ook niet meer “burger”, maar “belastingbetaler” “consument” “cliënt” of “gebruiker.” De overheid en alle instellingen die hem dag in dag uit bedriegen en beliegen zijn doodsbang voor de burger. Daarom is de politie tot de tanden gewapend en mept er blindelings op los, daarom hangen overal CCTV-camera’s (“voor uw en onze veiligheid”), daarom worden de burgers massaal bespioneerd, straks gelegaliseerd door de stasi-achtige sleepwet. Hetgeen waarvoor Seyss-Inquart en Hanns Rauter indertijd nog werden ter dood veroordeeld is nu allemaal perfect legaal en in orde. De tijden veranderen. Dus ook nu is Gleichschaltung noodzakelijk. Dus andersdenkenden moeten worden gecriminaliseerd, net als de verzetsstrijders tijdens de bezetting van 1940-1945.

En dus moeten jongens als Jaron Harambam dissertaties produceren om daarmee de repressie te kunnen rechtvaardigen. Maar omdat het bij dit soort “wetenschappelijk onderzoek” gaat om werk op bestelling, ontbreekt het heilig vuur en is het werk onleesbaar en onsamenhangend. De premisse, het uitgangspunt klopt namelijk niet. Harambam en zijn collega-plottologen schrijven over “complotdenken” maar wat dat nu precies betekent, wordt nergens gedefinieerd. En zonder deugdelijke definities en begripsafbakening kan van wetenschap geen sprake zijn.

Maar waar gaat dit proefschrift nu eigenlijk over? Jaron Harambam heeft een paar alternatieve websites bekeken en daaruit wat uitspraakjes opgevist en met behulp van eenzijdige en tendentieuze secundaire literatuur heeft hij die proberen te analyseren. Erg grondig is het allemaal niet. Eigenlijk is het precies hetzelfde “onderzoek” dat de Leidse plottoloog Jelle van Buuren heeft gedaan en waarop deze precies een jaar geleden promoveerde in Leiden. Maar waar van Buuren vijftig websites uit de “complotwereld” heeft bekeken, heeft Jaron Harambam er maar ongeveer tien gezien (argusoog, niburu, anarchiel, wearechange, zapruder, wanttoknow, wijwordenwakker, ninefornews en gewoon-nieuws). Waarom uitgerekend die sites en niet revolutionaironline, klokkenluideronline, kleintje muurkrant, boublog etc. legt Jaron Harambam niet uit. Dat is niet wetenschappelijk, maar goed, laten we coulant zijn, wat kun je anders verwachten van een moderne socioloog?

Het verbaast dan ook nauwelijks dat Jaron Harambam, net als zijn collega’s van de Leidse terreurcel ISGA (Institute of Security and Global Affairs), alleen die literatuur raadpleegt, die zijn vooringenomen standpunten ondersteunt, althans niet weerspreekt. Heel veel theoretisch gezever in die literatuur, maar uitsluitend in het Engels. Jaron Harambam refereert veel aan de in het Engels beschikbare vertalingen van allerlei modieuze Franse denkers zoals Foucault, Derrida, Baudrillard, Bourdieu, Barthes. Maar Guy Debord (La société du spectacle), die veel van de basis en de uitgangspunten van het proefschrift ondergraaft, wordt niet genoemd (en er bestaat wel degelijk een Engelsr vertaling, hoor Jaron). De kritisch VS-geleerde Noam Chomsky ontbreekt ook op de lijst van Jaron Harambam. Logisch, want ook Chomsky zegt andere dingen dan veel mensen willen horen. Komisch is ook dat Jaron Harambam verwijst naar Umberto Eco. Zou Jaron Harambam wel weten dat Eco van mening is dat alle terreur altijd door de staat wordt gepleegd, gefaciliteerd en georganiseerd? Dat Eco dus feitelijk een “complotdenker” is?

Het is ook erg opvallend dat Jaron Harambam wel werk noemt van de Amsterdamse (VU) plottoloog (en kennis van Chris Klomp) Jan Willem van Prooijen, maar NIET het recente proefschrift van Jelle van Buuren. Ik denk niet dat terreurprofessor Edwin Bakker en zijn collega’s van de Leidse terreurcel dat erg fijn zullen vinden. Dat proefschrift van Jelle van Buuren is dus daadwerkelijk zo waardeloos dat de andere plottologen het niet eens voor vol aanzien, en dat wil wat zeggen!

Maar wat nu te denken van dit proefschrift van Jaron Harambam? Driehonderd bladzijden heeft hij nodig om uit te leggen dat die “complotdenkers”, dus mensen die niet geloven wat er in de krant staat en wat de overheid beweert, soms ook wel eens gelijk hebben (dat geldt trouwens voor alle mensen, want behalve WF Hermans hebben we allemaal soms gelijk). Maar als brave consumenten moeten ze niet te wantrouwig zijn, want dat is slecht voor iedereen en vooral voor de macht.

Jammer Jaron. Zonde van de tijd en de moeite. Maar zo te zien ben je nog jong. Vergeet dat proefschrift en ga liever iets nuttigs doen met je leven.

3 Replies to “JARON HARAMBAM: ‘THE TRUTH IS OUT THERE’, EEN RECENSIE”

 1. En wat altijd weer opvalt bij Hans is de pavlov-achtige snelheid waarmee hij die driehonderd bladzijden pareert. Die hij natuurlijk amper heeft gelezen.

 2. The truth is out there is een “besmette” uitspraak, bekende TV serie X files gebruikte dat bijvoorbeeld, ging over ufo’s. Het is dus een beetje een smalende uitdrukking.

  De sites die je noemt zijn waarschijnlijk die sites die al soort van geïnfiltreerd zijn, dus waar niet alleen echt waarheid staat maar toch al desinfo, vandaar dat hij er rustig naar kan verwijzen. Niet alle sites die hij noemt zal deels fake zijn uiteraard. Maar naar echte waarheid ‘sites’ verwijst hij niet.

 3. Het gaat bij genoemde intelligentsia wel steeds om (voor hoogbegaafden weinig interessante) figuren met een IQ van ca. 120 en een hetero- of (zoals de econoom Keynes) homofiele persoonlijkheidsstoornis/’mindset’.

  Je leest bijv. de werken van Eco onvermijdelijk als een symptoom daarvan, hoewel “De Naam van de Roos” en “De Slinger van Foucault” mij ondanks dat wel enige vermakelijke stonden hebben bezorgd.

  Deze opmerking vind ik verder wel een flauw glimlachje waard:

  “….want behalve WF Hermans hebben we allemaal soms gelijk”.

  Ondertussen lijkt (volgens een Japans persbureau) een tunnel bij het complex voor nucleaire tests in Noord Korea ingestort, met direct ca. 200 doden tot gevolg en mogelijk een kernstraling emitterende wolk die zich over het Noordelijk halfrond zal verspreiden.

  De PB BV NOS maakt hier (nog) geen melding van, dus weten we niet zeker of het een complot-theorie is, of realiteit waar we allemaal de Harambam van zullen krijgen…….

Geef een reactie